Obediència Classe Internacional

Què és l’OCI?

L’Obediència Classe Internacional (OCI) és un esport caní que té com a objectiu aconseguir que el gos desenvolupi al costat del seu guia una sèrie d'exercicis en perfecta compenetració i complicitat amb ell i amb la major precisió possible. La comunicació entre els dos ha de ser, per tant,  excel·lent.

L’Obediència Classe Internacional es va crear amb l'ànim d'aprofundir més en el control sobre el nostre gos. El seu reglament va ser aprovat per la Reial Societat Canina d'Espanya l'any 2002 i les primeres proves van tenir lloc  l'any 2005. Aquesta modalitat esportiva es va iniciar als anys 70 al Regne Unit i, a poc a poc, va anar estenent-se per tot el món i guanyant seguidors.

Nivells en Obediència Classe Internacional


En Obediència Classe Internacional existeixen 3 nivells o graus de dificultat dins del Reglament:

 • Classe I: s'inicia el programa d'Obediència Esportiva. 
 • Classe II: l'objectiu és arribar al màxim nivell del Reglament d'Obediència - F.C.I.
 • Classe III - O.C.I. (Obediència Classe Internacional): és el nivell superior, el que es pretén és el màxim control del mètode de treball i és el mètode de selecció per poder representar la R.S.C.E. en una prova internacional.

Per participar en Classe 1, primer nivell d'obediència de competició, s'ha de passar primer una prova de sociabilitat, COBS, que és una Prova d'Obediència bàsica i comportament social per a gossos de companyia.

A cada nivell, gos i guia han de realitzar els exercicis que marca el Reglament, la dificultat va augmentant en les classes superiors fins a arribar al màxim nivell que és Classe Internacional (OCI), amb el mateix Reglament per a tots els països (els que participen per la Fédération Cynologique Internationale).


Quins gossos poden practicar Obediència Classe Internacional?


Gairebé tots els gossos poden practicar activitats o disciplines, ja que hi ha un gran ventall de possibilitats i per a tots els nivells. Independentment que el nostre gos sigui d'una o altra raça pot realitzar activitat esportiva i, igual que els atletes humans trien a quina distància saben que poden arribar a córrer, nosaltres podem marcar-nos el nostre nivell amb el nostre gos, sempre vetllant pel seu benestar i salut.

En aquesta disciplina poden participar gossos de totes les mides. Els apports i el saltímetre s'adapten a l'alçada del gos.

Aquests són alguns dels exercicis que s’han de realitzar a les proves d'Obediència Canina Classe Internacional:


 • Control del gos a distància (canvi de posicions: seu, terra, dret quiet)
 • Crida amb salt
 • Enviament del gos al voltant d’un con i retorn
 • Enviament a un quadrat i terra
 • Cobrament d’un apport de fusta i/o metall
 • Assegut en un grup durant 1 o 2 min., guia a la vista o fora de la vista
 • Seguiment amb junt (sense corretja)
 • De peu quiet, assegut o terra, durant el seguiment
 • Crida


L'obediència esportiva neix als països escandinaus que des de la dècada dels 90 s'han estabilitzat com l’elit a nivell mundial d'aquesta disciplina. En les primeres pàgines del reglament es pot trobar una frase que obliga els competidors a mostrar un treball del gos proactiu, alegre i sense pressió.

D'aquesta manera es pot sancionar i es sancionen estats emocionals del gos que no es derivin d'un entrenament respectuós i amable amb els gossos.

L’Obediència és una fantàstica manera de gaudir amb el nostre gos però, en contra del que molta gent encara creu, no es tracta d'una modalitat "fàcil" ja que requereix implicació tant per part del guia com del nostre gos, disciplina, una bona base i sobretot moltes ganes d'aprendre.

Per als qui volen compartir bons moments al costat del seu gos, per als qui volen forjar un estret vincle amb els animals, treballar sobre la seva estimulació i desenvolupament cognitiu els convidem a sumar-se a aquesta disciplina.

residencia canina ca

Butlletí informatiu

Subscriu-te si vols rebre informació sobre cursos i sortides

Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, accepta el seu ús.
Més informació Accepto